Rösthörare och sjukdomar

McCarthy-Jones, Röster, Sjukdom / Höra röster, Sjukdom? / Permalink / 0

Vem hör?

Eftersom det är så svårt att prata om att höra röster, kan det vara svårt att hitta andra rösthörare i sin närhet. Det finns intressorganisationer för rösthörare, men utan en sådan är det lätt att bli ensam om sin upplevelse. Men vi är inte ensamma. Alla borde ha någon att dela sin röster med. Oavsett anledning till att man hör.

 

Det finns många olika orsaker till att höra röster. 

Trauma mot huvudet kan leda till att höra röster. Sådana röster tenderar att vara mindre oförskämda och elaka. De kan berätta vart man ska gå, imitera en radioröst, låta som en mumlade folkmassa eller gråtande barn. Antipsykotiska, ångestlindrande och antidepressiva hjälper sällan mot sådana röster.

Epilepsi (ger oftast upphov till röster från det förflutna) liksom alzheimers (kommenterade röster, eller röster som argumenterar om personen) kan också ge upphov till att höra röster. Parkinson (sällan negativa röster) kan även det orsaka röster, men då kommer det ofta, men inte alltid, med synhallucinationer.

Schizofreni, Bipolär I, PSTD, DID, Depression, Borderline … har alla en stor andel rösthörare. Här finns alla möjliga sorters rösthörare: elaka, snälla, uppmanade, kommenterande, skrikande, mumlande ...

Dessutom finns alla vi rösthörare som inte platsar in under någon av dessa diagnoser.

Jag har hört att de som hör röster är allt från 1 – 80% av befolkningen. Det beror uppenbarligen på hur man räknar, om man räknar från att någon gång höra sitt namn sägas eller till att höra röster regelbundet. Enligt Simon McCarthy-Jones är en grov uppskattning att de som hör röster, som antingen har en psykiatrisk diagnos eller hör röster utan synbar underliggande orsak, någon gång i livet (minst ett par ord eller meningar) 2,5%, medan de som hör röster regelbundet är 1,3%. (Då räknas inte hypnagog hallucination, att höra röster innan man somnar, som är något helt annat.)

Att höra röster förknippas ju ofta med schizofreni, men enligt McCarthy-Jones beräkningar är det fler som hör röster utan diagnos än det är schizofrena som hör röster.

Fenomet att höra röster är förhållandevis utbrett ...varför vågar vi då inte tala om det?

 

 

 

Källa: McCarthy-Jones, Simon. Can't You Hear Them?: The Science and Significance of Hearing Voices.  

Till top